sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Kulttuurimatkailua Euroopassa: München & Neuschwanstein

Vaikka Müncheniin hingutaan käymään lähinnä Oktoberfestien aikaan, on kaupungissa ja sen ympäristössä mukava (oikeastaan mukavampi...) matkailla muulloinkin. Saksalaisten joulutorit ovat kuulemma aika ihania!
Jos eksyy Müncheniin, käyntiä Olympiaparkissa voi suositella. Frei Otton suunnittelemat puiston kattorakennelmat ovat erittäin mielenkiintoiset. Olympialaiset täällä pidettiin v. 1972. Ja tornista näkee kauas.

en.wikipedia.org/wiki/Olympiapark,_Munich#mediaviewer/File:Munich_Olympiapark.jpg

Hyväjalkaisille onkin sitten paljon puuhaa. Jos jaksaa kiertää kaikki kolme Pinakoteekkiä, niin olet melko hyvässä kunnossa ja erittäin kulttuurinnälkäinen. Alte Pinakothek pursuilee tietysti vanhaa "kirkon tilaamaa ja maksamaa" taidetta (Dürer on kyllä aina hyvä). Neue Pinakothekiä ei jaksettu kiertää (huono kunto siis). Sieltä löytyy kuitenkin hieno kokoelma 1800-luvun taidetta. Pinakothek der Moderne -museota suosittelen lämpimästi. Reilusti vaihtuvia näyttelyitä: kuvataidetta, grafiikkaa, arkkitehtuuria ja designiä. Huh. Vanhempiin Pinakoteekkeihin pääsee virtuaalikierrokselle täältä:

Alte: www.pinakothek.de/en/node/577
Neue: www.pinakothek.de/en/node/596

Ja kun ollaan kerran Baijerissa, pitää käydä ehdottomasti retkellä jossain linnassa. Ja jos saa oikein valita, niin Neuschwansteiniin, mars mars! Tämä on siis se hulluksi hurahtaneen Baijerin kuningas Ludwig II:n rakennuttama satulinna, josta Disney otti mallia Prinsessa Ruususeensa. Junalla Füsseniin ja bussilla mäen juurelle. Reipasjalkainen kiipeää mäelle itse (jyrkkää on), romantikko ottaa hevoskyydin.

Sisällä jokainen huone on kuvitettu Wagnerin oopperoiden mukaan. Vaikka linna jäi aikoinaan kesken, interiöörit ja koko linna jyrkän rotkon äärellä on uskomaton kokemus..! Alla kuva kuninkaan makuuhuoneesta..
en.wikipedia.org/wiki/Neuschwanstein_Castle

Ei kommentteja: