lauantai 3. tammikuuta 2015

Kulttuurimatkailua Euroopassa: Reykjavík

Kjarval & Erró

Islannin pääkaupunki ei varmasti ole kaikkein kuuluisin museoistaan tai taiteilijoistaan, mutta niin sitä vain ihminen erehtyy. Reykjavíkin taidepiirit ovat todella monipuoliset varsinkin, jos vertaa taiteilijoiden määrää vaikka kaupungin kokoon. Kaupungin uusin maamerkki on lasisista "hunajakennoista" rakennettu Harpa-konserttitalo, jonka arkkitehtuuriin kannattaa mennä tutustumaan sisälle aulaan - ja ihan ilmaiseksi.

Islannin kaksi ehdottomasti kuuluisinta kuvataiteilijaa ovat Jóhannes S. Kjarval (1885-1972) sekä Erró (Guðmundur Guðmundsson, 1932-). 

Kjarval on islantilaisen kuvataiteen Grand Old Man, jonka mukaan on nimetty myös Islannin taidemuseon yksi osa, Kjarvalstaðirhttp://www.artmuseum.is/desktopdefault.aspx/tabid-2173/3432_read-6298
Täällä on esillä Kjarvalin töiden lisäksi "perinteisempää" taidetta. Kjarvalia voidaan kuvailla ekspressionismin ja kubismin kokeilijaksi, mutta mielestäni töistä löytyy myös muita 1900-luvun alun taidesuuntien vaikutuksia. Taiteilijan aiheina ovat olleet (yllättäen..?) esim. Islannin luonto ja maisema sekä maan kulttuuriin vahvasti vaikuttanut usko ns. näkymättömään kansaan. Alla teos "Fantasia" (1940).Erróa löytyy sekä Kjarvalstaðirista että uudempaa taidetta esittelevästä Hafnarhúsista
http://www.artmuseum.is/desktopdefault.aspx/tabid-2172/3366_read-6270/ 
Erró on paatunut poptaiteilija, joka tekee välillä tuhmaa ja välillä kantaaottavaa taidetta (mille päälle sattuu). Taiteilija työstää omia töitään esim. japanilaisten eroottisten Shunga-kuvien sekä amerikkalaisten sarjakuvien pohjalta. Aiemmissa töissä on ollut enemmän maalauksia, mutta viime kesän näyttelyssä taiteilijan luovuus tuntuu olevan jos hiipumassa ja näytteillä oli suuri määrä nopeasti tehtyjä (hmm.. väsyneitä?) kollaaseja. Alla yksi lempparini, "Fishscape" vuodelta 1985. Niin ja tietysti taiteilija.

Ei kommentteja: