torstai 11. heinäkuuta 2019

Juhlanäyttely ihastuttaa ja inspiroi

Parikkalan taiteenystävät juhlistaa täysiä vuosikymmeniään juhlanäyttelyllä. Esillä on monenlaisia töitä aina perustajajäsenen taidonnäytteistä lähtien.

Katri Levänen, Itä-Savo 10.7.2019
Parikkalan taiteenystävien juhlanäyttely valtasi vanhan Siwan tilat
Parikkalan keskustasta heinäkuuksi. Kuva: Katri Levänen
Parikkalan keskustassa entinen Siwan kiinteistö on saanut täysin uudenlaisen ilmeen Parikkalan taiteenystävät ry:n galleriana.
Muutama vuosi sitten 50 vuotta täyttäneen yhdistyksen näyttely on avoinna päivittäin kello 11-18 aina heinäkuun 27. päivään saakka.
Maalausten lisäksi esillä on muun muassa veistoksia, keramiikkaa, seinätekstiilejä ja valokuvia. Kaiken kaikkiaan näyttelytöitä on yli sata.
- Teoksia tiedusteltiin lähinnä yhdistyksen Facebook-sivuston kautta. Mukana on myös yhdistyksen perustajajäsenen Armi Siitosen työ sekä muutamia pitkäaikaisen puheenjohtajan Varpu Wilskan teoksia, kertoo hallituksen jäsen Pirjo Tikkinen.
Tikkisen mukaan näyttelyn tavoitteena on ollut tuoda taideteosten lisäksi esille myös pientä yhdistystä ja houkutella mukaan taiteen harrastajia.
- Parhaimpina vuosina yhdistyksen toiminta on ollut hyvinkin vilkasta ja harrastajia on riittänyt niin kuvataide-, kirjallisuus- kuin kamerapiireihin. Myös lapsille oli omat harrasteryhmänsä, sanoo Tikkinen.

Viime vuosina yhdistyksen vuotuinen päätapahtuma on ollut kuvataidepäivät, joita on järjestetty muun muassa Patsaspuistossa, Siikalahdella ja hevostilalla. Mukana on ollut yleensä noin kymmenkunta henkeä.
Aktiivijäsenten määrän hiipuminen on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut jopa huolestuttavan runsasta. Syyksi Tikkinen arvelee suurten ikäluokkien vanhenemista ja toisaalta nuorten kiinnostuksen puutetta taideaineita kohtaan.
Taideaineiden karsiminen koulujen opetussuunnitelmissa on Tikkisen mielestä iso virhe.
- Sosiaalisen median vuoksi ihmiset eivät myöskään enää kaipaa ryhmää ympärilleen ja kanssakäyminen hoituu puhelimen ja tietokoneen välityksellä. Valokuvaukselle on suorat foorumit, kun otoksia jaetaan verkossa ja sovelluksissa lähes reaaliajassa, Tikkinen toteaa.
Tikkinen itse maalaa, valokuvaa ja tekee keramiikkaveistoksia aktiivisesti ammattimaisella otteella. Teoksia on esillä Parikkalan juhlanäyttelyn lisäksi muun muassa pian käynnistyvillä Kouvolan asuntomessuilla Galleria Koriassa.

Maalaamisesta kiinnostuneille Tikkisellä on yksi vinkki: jostan täytyy aloittaa.
- Kangasta ei pidä pelätä, on on rohkeasti tartuttava välineisiin. Vasta sitä kautta voi löytää oman tyylin ja tavan tehdä taidetta, hän sanoo.
Oppia erilaisiin tekniikoihin voi hakea kansalaisopiston kursseilta, kuvataidekouluista tai verkosta.
Keskiviikkona kansallisen maalauspäivän (toim. huom. 10.7. Suomen kuvataiteen päivä, Helene Schjerfbeckin päivä) kunniaksi sisäistä titeilijaa voi käydä herättelemässä myös juhlanäyttelyn tiloissa osallistumalla seinämaalauksen tekoon. Teemana maalauksessa tulee olemaan luonto.
- Toivottavasti mahdollisimman monen kädenjälki näkyisi yhteisessä työssä. 

Seinämaalausta voi käydä maalaamassa näyttelyn aukioloaikoina näyttelyn loppuun asti.

Ei kommentteja: