Kaunis aamu Vilnassa. Kymmenien katolisten kirkkojen kellot soivat yhtä aikaa, varma herätys. Vierailun teemaksi muodostui siis kirkkoarkkitehtuuri ja -taide.
Katedraalin patsaat olivat komean näköisiä ja kokoisia. Mielenkiintoisimmat löytyivät Pyhän Kasimirin kappelista, kuvan erikoisen elävän näköiset hopeoidut puuveistokset, jotka näyttivät lähtevän liikkeelle jalustoiltaan.
Kaikkein hulppein alttariviritys tuli vastaan yliopistoalueella sijaitsevassa Johanneksen kirkossa. Yliopisto kuuluu muutenkin kulttuurimatkailijan listalle, sillä sieltä löytyy Petras Repsysin frescot 1970-80 -luvuilta. Aiheena maalauksissa ovat vuodenajat ja baltilainen mytologia. Teoksissa on niin paljon vilskettä ja yksityiskohtia, että niitä olisi voinut tutkia tuntikausia, jos vain niskat olisivat kestäneet. Olisi pitänyt ostaa museokaupasta lähtiessä kirjanen, joka kertoisi tarinat näiden kuvien takana.
Modernin taiteen keskus oli karvas pettymys; siellä oli esillä pari välimallin projektia, joita katsoessa piti taas miettiä mikä on taidetta ja mikä ei. www.cac.lt/en
Vilnan kierroksen hassuin sattumus tapahtui illan jo pimetessä. Ihmettelimme, onko jossain kaupungilla konsertti meneillään, kun musiikki pauhasi eräässä puistossa. Paljastui, että menossa oli Diner en Blanc -hyväntekeväisyystapahtuma, joita järjestetään ympäri maailmaa. Osallistujat saavat kutsun tapahtumaan, lunastavat lippunsa, pukeutuvat valkoisiin ja lähtevät eväskorien ja puutarhakalusteiden (valkoisten, tietty!) kanssa pirskeisiin. Vaan eipä ollut kutsua eikä valkoisia vaatteita mukana, joten nämä kekkerit piti katsella sivusta. Kälyisessä puhelinkuvassa pirskeet Kansallismuseon aukiolla, keskellä menoa vartioi kuningas Mindaugasin patsas ja taustalla häilyy Gediminasin torni.
dinerenblanc.info/
Kuvat: commons.wikimedia.org ja Helena
maanantai 8. elokuuta 2016
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti