sunnuntai 7. elokuuta 2016

Kulttuurimatkailua Euroopassa: Klaipeda ja Kuurin kynnäs

Kirkasotsaisena suuntasimme automatkalla kohti Baltiaa. Tie vei Kronstadtin, Narvan, Rakveren, Pärnun ja Jurmalan kautta Liettuaan, Klaipedaan, maan suurimpaan (ja ainoaan) satamakaupunkiin. Liettua oli suuri tuntematon, vaikka niin lähellä.
Klaipedan aluetta ovat himoinneet suurin piirtein kaikki naapurit: se on ollut Preussin, Saksan, Venäjän ja jopa ranskalaisten omaisuutta. Nyky-Klaipeda oli aurinkoinen kaupunki, jossa historia havisi linnoituksissa ja nykyaika toteutui (tarkoituksella) kenoon rakennetuissa hotelli- yms. rakennuksissa.
Kuumaa hiekkaa ja kaunis Itämeri
Mutta tärkein syy tulla kaupunkiin on tietysti pääsy Kuurin niemimaalle eli kynnäälle.
Lautalla 12 euroa (per auto) ja matka kohti Baltian hienoinpia hiekkarantoja ja dyynejä alkoi. Unohtakaa Pärnu ja Jurmala; tämä on nähtävä. Kuurin kynnäs on kapea hiekkainen niemimaa sisämaan makean veden (Kuurin laguunin) ja Itämeren välissä. Itämeren puolella melkein koko matka tuntui olevan hiekkarantaa (á 100km) ja merituulen vääntämiä puita. Kynnään suurimmassa kaupungissa Nidassa voi tutustua dyyneihin monilla merkityillä poluilla; älä lähde dyynien kasvillisuutta kuluttamaan omin päin, tulee sanomista...
Kalliiksihan tämä tuli; Liettuan puolella alueelle pääsy kustansi 20€ (kansallispuistoon) ja Venäjän rajan ylityksen jälkeen 450 RUB vielä lisää. Toisaalta Venäjän puolella oli vieläkin rauhallisempaa ja kauniimpaa, koska kaupallisuus ja kylät jäivät taakse... Jos haluat nähdä polttavaa hiekkaa ja puhdasta Itämerta, tule tänne!

Ei kommentteja: