sunnuntai 7. elokuuta 2016

Kulttuurimatkailua Euroopassa: Kaliningrad

Kuurin kynnään luontomaisemista putkahdettiin Kaliningradin kaupunkiin. Vanha Königsberg pukkasi mukavasti vielä pintaan. Täällä kiinnosti kaksi pääkohdetta: vanha katedraali ja uusi merimuseo.
Liikenne kaupungissa hirvitti, mutta muutamien U-käännösten jälkeen pääsimme hotellille asti. Vanhoja kaupunginportteja on rakennettu kiitettävästi uudelleen ja ne ovat hyviä maamerkkejä. Eniten ihmetystä aiheutti Neuvostojen talo, hirveä kolossi, jossa ei ole vissiin enää yhtään ehjää ikkunaa eikä kiinnimenevää ovea. Tämä möykky kun rakennettiin vanhan linnan perustuksille, eikä insinööreillä ollut oikein ajatusta, mitä "pistekuorma" tarkoittaa..
Mutta vanha katedraali oli vielä pystyssä ja kaunista katseltavaa patsaspuistoineen. Sen lisäksi oli vielä mukava tutustua merimuseoon. Pihalla sai ihmetellä muutamaa neuvostoliittolaista merentutkimusalusta, sukellus-  ja lentoveneitä, kaikenlaatuisia aseita sekä navigointisysteemejä. Sisällä ihmettelimme akvaariota (rauskut ja hait kyllä olivat aika apaattisia pienissä laatikoissaan) sekä kaskelotin luurankoa sekä erinäisiä merentutkimukseen liittyviä aparaatteja ja välineitä.
Museo saa vielä muutaman vuoden päästä hienon lisärakennuksen; silloin sinne vasta kannattaakin mennä! Kuva:commons.wikimedia.org/wiki/Калининград

Ei kommentteja: